Feel good yoga Feel good summer

Jannicke Wiel

Hva er yoga

Universitetsforlaget

150 sider

Hva er yoga? Ifølge forfatteren Jannicke Wiel er yoga kort oppsummert det beste stedet å være – i den stillingen du står i – akkurat nå. Fokuser på pusten! Pust inn i oppadgående stillinger og pust ut i nedadgående stillinger. Tøyningen undersøker grensen din og har slik en terapeutisk effekt. Det gir deg sinnslikevekt når følelser og uante kroppslige smerter kommer til overflaten. Men lytt talltid til kroppen din og stopp om du kjenner et sting av smerte! Da bør du slippe litt opp i stillingen. I tantrisk yoga kan man holde opp en stilling (asana) i opptil 5 minutter, men man går ut av stillingen om man blir sliten, trekker pusten før man går inn i det på nytt.

Yoga, som i det 1900 århundret ble ispedd gymøvelser iblandet kampsport-stillinger, har en lang tradisjon tilbake til 2500 f.v.t i Indusdalen.

Men altså: Hvordan virker Feel good yoga? Yoga gir deg god holdning. Du blir mykere.

Dersom du ikke får du sove en natt, er det en god ide å gjøre yoga. Du kan for eksempel utføre en solhilsen mot dagen som gryr.

Feel good Yoga er bevegelse: Fra 40-års alderens synker stoffskiftet 2% hvert år. Derfor er det viktig for voksne kvinner å være aktiv for å holde kroppen i form (og for noen å holde bikinifasongen vedlike gjennom vinterhalvåret). Opptil 85 % av kaloriene fra maten vi spiser går til muskelmasse, så jo mer du går, sykler, trener eller gjør yoga daglig, jo bedre er det. Toksiner reduseres og hjernen fornyes ved 30 minutters yoga.  Så å gjøre yoga er å si ja til kroppen din.

Yoga er også en livskunst. Filosofien i den gamle teksten Yogasutra er å være vennlig overfor de vennlige, medfølende overfor de som lider, velvillig overfor de gode, men likegyldig overfor syndere.

Boken har noen rom for forbedringer: Innholdet er i boken er strukturert etter hinduismens 3 frelsesveier; kunnskapens vei, hjertets (kjærlighetens) vei og handlingenes (gjerningenes) vei. Den inngangsporten er smal, fordi det (nesten) krever en forforståelse om hinduisme for å lette lesningen. Vi skjønner at forfatteren har bodd 8 år i India, men målgruppen er hovedsakelig voksne, yogainteresserte norske kvinner. Så et tips er å repetere litt om hinduisme før og underveis i lesningen av Hva er yoga. Det gir større leseglede.

Leave a Reply