Psykt deg – sykt bra ungdomsbok

Maria Østhassel

Psykt deg

Hva er det egentlig som foregår på innsiden?

2022

Frisk forlag

Psykt deg

Psykolog Maria Østhassel skaper et sykt godt innhold av store tema som foregår på innsiden – av en ungdom (uttrykke sin personlighet, selvfølelse, angst, deppa, ensomhet, mat, søvn og trening og avhengighet). Personligheten din utvikler seg gjennom barne- og ungdomstiden.  På denne linken kan du ta en personlighetstest. https://www.outofservice.com/bigfive/ Den heter «big 5» og gir et godt bilde av hvem du er. Jeg anbefaler at du tar den sammen med en god venn eller familien din, slik at du kan se om kjemien stemmer og forstå hvorfor dere er som dere er.  

Boken har sykt god layout, med bruk av fiktive instagrambilder. Forfatteren startet med en instagramprofil i koronaens tid og ble headhuntet til å skrive bok, men også etter bokutgivelsen fortsetter hun med Psykt deg-kontoen.

Til hvert tema oppgis relevante hastags fra Instagram. #personlighet #følelser #rar

Det er positiv psykologi som tyter ut over boksidene. Enkle, gode råd finnes til hvert av temaene. Et velbrukt tips for å forbedre selvfølelsen er hver kveld å notere ned ting i livet som du er glad for  eller som du er fornøyd med at du fikk til i løpet av dagen.

For å roe ned tankene anbefaler psykologen pusteøvelser. Du kan for eksempel puste inn mens du teller til 7 og puste ut til mens du teller til 11. Det roer ned tankekjøret. Mindfulness som er en teknikk for å være til stede i nuet er mye brukt i samtiden og baserer seg på gammel østlig filosofi og religion.

Dersom du er deppa har psykologen flere råd. Du kan skrive ned i boken hva du tror andre synes om deg. Men enda bedre er vel å sjekke det ut og spørre noen som kjenner deg godt. Slik kan du få verdifulle tilbakemeldinger om hvem du er i møte med dem.

Er du i et forhold anbefaler psykologen å snakke med kjæresten din om seksualitet og spørre hva hen liker.

Tilhørighet er viktig for å dempe ensomhet. Unge single trenger å være sammen med unge kjærestepar, slik gifte trenger enslige for å gjøre forskjellige ting sammen. For en partner kan aldri fylle alle dine behov eller dele alle dine interesser.

Boken har noen rom for forbedringer:

Årsaken til baksnakking hevder forfatteren er at den andre er misunnelig på deg eller vil stille seg selv i et godt lys. Det utelates at baksnakking kan ha en viktig funksjon, fordi det lærer deg hva man ikke bør gjøre i en sosial setting.  Samtidig er det viktigste at folk er hyggelig mot deg. Hva de sier bak din rygg kan du verken kontrollere eller vite.  

Om den vanskelige følelsen sjalusi oppfordrer forfatteren at du bør fortelle det til den du er sjalu på hvordan du har det og si hva du føler. Tankegangen er at åpenhet styrker et forhold. Men dette kan være en krevende øvelse. Her kan du med fordel trekke inn andre, som for eksempel en rådgiver på skolen din som kan hjelpe dere med dialogen.

Om sosiale media påpeker Maria Østhassel at bekreftelser vi får på SoMe ikke blir på oss selv, men på noe vi utgir oss for å være.  Det er på en måte selvsagt fordi vi på SoMe utveksler bare ord, bilder og ideer, (altså mental aktivitet). Det går på bekostning av det reelle til fordel for det symbolske og virtuelle.

Kort oppsummert: For å få bedre selvfølelse og bli bedre kjent med personligheten din bør du lese Psykt deg av Maria Østhassel! foreldre og voksne brukbare tips til hvordan de bør forholde seg til ungdommen sin, mens tenåringshjernen er under full ombygging.

Leave a Reply